Så fungerar cykelhjälmar

Vid en första anblick påminner cykelhjälmar i mångt och mycket om andra hjälmar, men när man undersöker dem närmare finner man att det ligger betydligt mer tanke och vetenskap bakom designen än vad de flesta tror. En typisk cykelhjälm består av två delar: ett hårt yttre skal och en mjukare material på insidan. Det hårda skalet är till för att sprida kraften av en eventuell smäll över ett större område, för att minimera risken för en skallfraktur. Den mjukare insidan av hjälmen ska istället tryckas ihop och absorbera den energi som uppstår i samband med en smäll mot hjälmen, och därigenom minimera den mängd kraft som överförs till ditt huvud.

Cykelhjälmar är ett bra exempel på hur det rätta materialet kan göra all skillnad i världen för produktens funktion. Skalen tillverkas vanligtvis av kompositmaterial såsom fiberglas och lättviktigt kolfiber, eller väldigt hård plast såsom ABS eller polykarbonat. Det mjuka materialet på insidan av hjälmen är ofta omkring 20 cm tjockt och består av två olika lager av skum: ett mjukt, flexibelt lager som absorberar mindre stötar och smällar samt ett styvare lager som deformeras permanent för att absorbera hårdare smällar.

Design av cykelhjälmar en hel vetenskap

På sätt och vis fungerar människokroppen som en skorsten – en stor del av den värme som våra kroppar förlorar försvinner rakt upp genom våra huvuden. Vi bär därför mössor på kyliga dagar för att hålla värmen instängd i kroppen. Om du däremot bär mössa på en varmare dag kan detta få dig att börja svettas mycket. Därför har cykelhjälmar generellt sett en hel del ventilationshål.

Problemet med att göra hål i saker är dock att de blir strukturellt svagare, så ventilationshålen i din cykelhjälm motverkar det syfte som de har tagits fram för (att skydda ditt huvud). Som om inte det vore nog, stör de även luftflödet ovanför hjälmen och orsakar turbulens som saktar ner din hastighet. Att ta fram en bra cykelhjälm innebär därför en fin balansgång mellan egenskaper som skyddar ditt huvud, håller din hjässa sval och ger en aerodynamik som gör dig tillräckligt snabb. Som du märker är det en hel vetenskap att designa en bra cykelhjälm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *