Vad avgör priset på ett hemlarm?

En av de större larmbolagen i Sverige erbjuder hemlarm för ”från 14 kronor per dagen”. Samtidigt kan larmet kosta betydligt mer – allt beror på vilka larmenheter som önskas. Så vad avgör priset på ett hemlarm?

Vad ska skyddas?

Det som primärt avgör priset är vad som ska skyddas. Det krävs exempelvis betydligt fler larmenheter på en villa än på en lägenhet på tionde våningen. Är det villa, hyresrätt, radhus eller företag som önskas skyddas? Detta avgör primärt hur stort larmsystem som behöver användas.

  • Storlek på boendet

Framförallt är det alltså storlek på boendet som avgör larmbehovet. Med rörelsedetektorer ska intrång upptäckas men då krävs det även att dessa detektorer täcker den större delen av boendet så som passager, hall, vardagsrum osv.

  • Ingångar och fönster

Ett hemlarm kan bestå av ett flertal olika larmdelar. Grunden är inbrottslarmet, dvs. brytlarm vid dörrar. Ju fler dörrar desto fler brytlarm – dvs högre kostnad.

Var ligger boendet?

Om det är ett hemlarm med fria utryckningar kan bostadsadressen även påverka priset. Larmbolagen har statistik som påvisar hur stor risk det är att inbrott kommer att ske. Därmed kan de ta högre avgift om risken är stor. Men det kan även vara flera andra faktorer som avgör priset i förhållande till adressen.

Adressen avgör även vilka larmbolag som kan väljas. En person som bor i Stockholm kommer ha betydligt fler larmoperatörer att välja på mot en person som bor i en liten ort i inlandet.

Behövs hemlarm med kamera?

  • Upplyst med insyn

Ligger ingången till boendet bara någon meter från en trafikerad gata där gatubelysningen lyser upp? Då finns inte jättestort behov av övervakningskamera vid ingången och rörelsedetektorer på framsidan.

  • Begränsad insyn och dämpad belysning

Är det däremot begränsad insyn kan inbrottstjuvar få mer tid att genomföra inbrottet. Därmed kan ett hemlarm kompletteras med både övervakningskamera, sensorer och strålkastare som aktiveras vid rörelse. Om så önskas kan dessa kameror även kopplas till en app så att de som bor i huset kan se vad som sker utanför – när som helst på dygnet.

Om det sätts upp övervakningskamera så är det alltså smart att koppla denna till sitt hemlarm vilket innebär att larmoperatörerna även kan använda denna information i det fall ett larm aktiveras. Genom att de ser vad som händer kan de agera på bästa sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *